‘Agile werken zit Gek van Software in de genen’

SPOXX is het eerste crossmediale, wereldwijde, sportbeursplatform. Dit platform wordt ontwikkeld in samenwerking met Gek van Software. Martin Kooij, Program, Risk and Quality Manager bij SPOXX, ziet erop toe dat de werkzaamheden goed verlopen. In deze blog vertelt Martin over zijn bevindingen. Aan betrokkenheid in ieder geval geen gebrek.

The sports trading app

Op het sportbeursplatform dat SPOXX heet, kunnen gebruikers straks aandelen, opties of futures kopen van zowel sporters als clubs. Gek van Software ontwikkelt dit platform voor ons. Aan mij de schone taak om de werkzaamheden, de structuur en de onderlinge relatie goed te bewaken. Gek van Software is een superleuke tent met mensen die heel erg betrokken zijn en echt met ons meedenken hoe ons product straks optimaal zal werken als het operationeel is.

Agile werken in de genen

Wat een groot genot is, is dat agile werken echt in de genen zit van Gek van Software. Ik heb vaker bedrijven opdracht gegeven software te maken, dat is nu eenmaal mijn werk. Agile is bedoeld om te zorgen dat opdrachtgevers en IT’ers hun neuzen dezelfde kant op hebben staan: wat is nu echt van waarde, wat hebben we nodig, wat moeten we maken, welk stuk software is nu belangrijk, wat gaan we eerst bouwen. Maar je ziet bij sommige bedrijven dat agile een soort excuus is om half werk te leveren. Voor het team van Gek van Software is agile werken de enige en meest logische manier om dit met elkaar aan te gaan pakken, om samen te werken en de beste manier om ons straks succesvol te laten zijn.

Slapeloze nachten

De mensen van Gek van Software maken hebben echt door waarom ze software maken. Namelijk niet om het software maken, maar om iets tot stand te brengen. Dat vind ik leuk. Dat tot stand brengen doe je samen en dat gaat hartstikke goed, maar soms moet er iemand even wat structuur aanbrengen en wat dingen afbakenen. Want die betrokkenheid van Niels en het team is geweldig, maar het kan ook weleens tot gevolg hebben dat ze zich dingen aantrekken waar ze zich even niet druk om moeten maken. Soms moet je de slapeloze nachten aan een ander overlaten. Wij zijn als start-up ook best benieuwd of ons platform wel aan gaat slaan. Maar het heeft weinig zin om daar met z’n allen wakker van te gaan liggen. Dat is een kunst: hoe ben je wel betrokken zonder je al te druk te maken over de zorgen van de ander? Maar als ik moet kiezen tussen een IT-organisatie die zo betrokken is als deze club, of een IT-organisatie die niet betrokken is, is mijn keuze snel gemaakt. Uiteindelijk is dat begrip heel fijn.

Structuur

Het is een jonge club met relatief weinig medewerkers. Dingen als Chinese walls, dat is nog vrij nieuw. Als je bijvoorbeeld veiligheidssoftware maakt, of software voor bankieren, dan mag natuurlijk niet iedereen met z’n vingers aan die code zitten. Natuurlijk kun je iedereen door de AIVD laten screenen, maar je kunt ook zorgen dat er een virtuele muur om je systeem heen staat. Met ons platform is straks ook een hoop geld gemoeid, dus daar moeten de nodige maatregelen getroffen worden zodat wij de toezichthouder kunnen verzekeren dat onze software veilig is. Daar zijn processen en procedures voor nodig die normaal voorbehouden zijn aan de Capgemini’s van deze wereld. Nu is het zaak om dat soort zaken, maar ook bijvoorbeeld een HR-beleid, goed te regelen, zonder een – no offense intended – Capgemini te worden. Dat is spannend, maar ik ben ervan overtuigd dat ze het kunnen.

Nieuwgierig?

Ben je ondernemer en ben je hard op zoek naar een partij die altijd mogelijkheden ziet die je zelf (nog) niet hebt gespot om jouw processen te ondersteunen en te optimaliseren? Dan horen we natuurlijk graag van je! Stuur een mailtje of bel ons op 085 – 130 6765.