Gek van tech: continu verbeteren dankzij de techradar

Als je bij Gek van Software binnenkomt, is één van de dingen die direct opvalt een groot grid aan de muur. Want je kan wel zeggen dat je gek van software bent, om bij te blijven moeten we onszelf natuurlijk wel continu uitdagen en aan onze developmentstack blijven werken. Onze techradar helpt ons daarbij. Hoe? Dat vertelt Niels je in deze blog.

Voegt het iets toe of niet?

Onze techradar gebruiken we om nieuwe technieken, tools, platforms, languages en frameworks te plotten, die we hebben ontdekt en uitgeprobeerd. Eerst noteren we alle mogelijk interessante technieken en tools, die we tegenkomen, op een lijst hier aan de muur. Elke maand bespreken we wat er op de lijst staat en beslissen we wat we bij een volgend project gaan uitproberen. Tijdens de volgende bespreking doet degene die de techniek heeft geïmplementeerd verslag van zijn bevindingen. Op basis daarvan beslissen we of we de techniek gaan opnemen als onderdeel van ons developmentproces.

Een voorbeeld: GraphQL

Zo hebben we op een gegeven moment bijvoorbeeld GraphQL aan de lijst toegevoegd, een bepaalde manier/ techniek om efficient data uit API’s op te halen. Dat zetten we eerst als idee op de lijst. In onze meeting bespreken we welke goede verhalen we over deze techniek hebben gehoord en waarom we vinden dat we hier iets mee moeten. Als we besluiten dat ook daadwerkelijk te doen, gaan we de techniek bij een onderdeel van het eerstvolgende project toepassen. We stoppen daar research- en development-tijd in en gaan in de praktijk kijken wat de voor- en nadelen zijn en eventueel welke variant van de techniek we het beste kunnen gebruiken. In het gesprek daarna, een maand later, krijgen we weer feedback van degene die het geïmplementeerd heeft. Wat zijn de ervaringen? Waar ben je tegenaan gelopen? Kunnen we nog iets verbeteren? En vooral: is het de moeite waard? Door ons dagelijks contact weten we meestal wel hoe de vlag erbij hangt, maar tijdens onze meeting maken we echt gezamenlijk de beslissing of we de nieuwe techniek meenemen in ons pakket aan standaardcomponenten, die we gebruiken.

Andere voorbeelden (naast: https://graphql.org/) zijn:

– VueJS (https://vuejs.org/) (adopt)
– NuxtJS (https://nuxtjs.org/) (adopt)
– Elasticsearch (https://www.elastic.co/) (adopt)
– Playwright (https://playwright.dev/) (trail)
– NightwatchJS (https://nightwatchjs.org/) (trail)
– PHPSpec (https://www.phpspec.net/en/stable/) (adopt)
– Pest PHP (https://pestphp.com/) (trail)
– Primisc (https://prismic.io/) (adopt)
– GitHub pages (https://pages.github.com/) (rejected)
– Feature Toggles/ Flags (https://featureflags.io/) (research/ new)
– Swoole (https://www.swoole.co.uk/) (research/ new)

Enzovoort.

Probleem

Soms brengt een tool of techniek niet wat we ervan verwachten. Zo zijn we erachter gekomen dat SharePoint niet het juiste platform voor ons is om onze applicaties te documenteren. Het is te omslachtig en niet genoeg toegespitst op softwaredevelopment. Dat is niet erg. Dan gaan we andere tools uitproberen. Door deze manier van werken blijven we continu aan ons developmentproces werken. Want als je dat niet doet, verouderen de technieken die je gebruikt, en dan heb je pas echt een probleem.

Kom een potje tafeltennissen!

Loop jij ook warm voor het uitproberen van nieuwe tools en technieken? Ben je ook gek van tech en word je gelukkig van complexe ontwikkelvraagstukken? Ben jij communicatief sterk en gek van verbeteren? Weet je wat loltrappen is en wil je elke dag lunchen met een vers gekookt eitje? Dan zijn we blij als je bij ons komt werken! Ben je ondernemer en ben je hard op zoek naar een partij die altijd mogelijkheden ziet die je zelf (nog) niet hebt gespot om jouw processen te ondersteunen en te optimaliseren? Dan horen we natuurlijk graag van je! Stuur een mailtje, bel of – doe eens gek – kom een potje tafeltennissen.