In de moderne ontwikkeling van software, en met name mobiele applicaties, is de trend steeds meer richting serverless architectuur verschoven. Serverless computing biedt een manier om applicaties en diensten te draaien zonder dat je je druk hoeft te maken over het onderhouden van servers. Voor ontwikkelaars van native apps biedt een serverless back-end zoals AWS Lambda in combinatie met AWS API Gateway een flexibele, schaalbare en kosteneffectieve oplossing voor applicaties.

In deze blog duiken we dieper in de serverless back-end voor native apps.

Wat is serverless computing?

Serverless computing is een cloud-computing model waarbij de cloudprovider het runnen van de code beheert, automatisch de benodigde resources toewijst, en je alleen betaalt voor de daadwerkelijke verbruikte tijd dat je code draait. Dit in tegenstelling tot de traditionele modellen waar je betaalt voor de servercapaciteit, ongeacht of je applicatie die capaciteit volledig benut.

AWS Lambda

AWS Lambda is het hart van serverless architectuur. Dit is een serverless compute service die automatisch je code uitvoert in reactie op triggers zoals HTTP-verzoeken via Amazon API Gateway, wijzigingen in data binnen Amazon S3 buckets, en updates in DynamoDB tabellen. Lambda handelt de volledige administratie van de servers af, inclusief onderhoud, scaling, en patching. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelaars zich volledig kunnen concentreren op hun code.

API Gateway

AWS API Gateway is de brug tussen clients en Lambda. Dit dient als de "voordeur" voor toegang tot je Lambda functies. Het is een volledig beheerde service die het makkelijk maakt om, te onderhouden, te monitoren, en te beveiligen API's op elke schaal te creëren. API Gateway ondersteunt verschillende soorten API's (RESTful API's, WebSocket API's) en integreert naadloos met Lambda om een krachtige en flexibele back-end oplossing te bieden voor mobiele apps.

Voordelen serverless back-end

Schaalbaarheid: serverless architectuur kan automatisch en precies schalen met het aantal verzoeken, van enkele aanvragen per dag tot duizenden per seconde.

Kostenbesparing: je betaalt alleen voor de compute tijd die je verbruikt, wat betekent dat er geen kosten zijn wanneer je code niet draait.

Ontwikkelingssnelheid en productiviteit: ontwikkelaars kunnen zich richten op het schrijven van code voor hun applicaties zonder zich zorgen te hoeven maken over de infrastructuur.

Hoe te beginnen?

Om te beginnen met het bouwen van een serverless back-end voor je native app met AWS Lambda en API Gateway, volg je deze stappen:

  1. Account setup: zorg ervoor dat je een AWS-account hebt ingesteld.
  2. Lambda functie creëren: maak een nieuwe Lambda-functie in de AWS Management Console. Je kunt kiezen uit verschillende runtime-omgevingen zoals Node.js, Python, Java, etc.
  3. API Gateway configureren: stel een nieuwe API in via AWS API Gateway die als interface dient voor je Lambda-functie.
  4. Triggers instellen: configureer triggers in API Gateway die je Lambda-functie zullen activeren.
  5. Code deployen: schrijf je bedrijfslogica in de Lambda-functie en deploy je code.
  6. Testen: test je API's met tools zoals Postman of direct vanuit je mobiele app.

Conclusie

Voor ontwikkelaars van native apps die op zoek zijn naar een efficiënte, schaalbare en kostenbesparende manier om hun applicaties van stroom te voorzien, biedt een serverless back-end met AWS Lambda en API Gateway een krachtige oplossing. Door de infrastructuurzorgen weg te nemen, kunnen ontwikkelaars zich concentreren op wat het belangrijkst is: het creëren van de beste gebruikerservaringen.

Most.dev is gespecialiseerd in native apps in combinatie met Amazon Web Services. Wij kunnen ook jouw organisatie hierbij helpen.